keyboard_arrow_leftVolver Buscadorkeyboard_arrow_right

Quesos
FAB

Proveedor

NICOLÁS CARDONA ENRICH

971371128

info@quesostorralba.com

Oficina Central

Alaior - Baleares


Queso Mahon-Menorca Artesano Torralba


Actividad
Menorca ha estat des de sempre lligada a la ramaderia i a la producció del formatge, fins i tot a la prehistòria, tal com corroboren restes d’utensilis de ceràmica de l’any 3000 aC, utilitzats per a la seva elaboració. Tant grecs, com cartaginesos i romans s’abastien de la carn i el formatge menorquins. Més endavant, durant la invasió islàmica s’exportava la llet i el formatge a les costes africanes. Des de la dominació anglesa i, fins i tot abans, el port de Maó va ésser la peça clau del comerç amb Orient. En les activitats comercials d’exportació, les autoritats navals afegien als productes el mot “Mahon” per tal d’indicar-ne la procedència dels mateixos, d’aquí la pròpia denominació d’origen del Queso Mahón. Tal denominació geogràfica va ésser establerta legalment l’any 1985 als formatges de vaca elaborats a l’illa de Menorca que complien amb els requisits de producció, elaboració i maduració exigits pel Consell Regulador de dita denominació. Després de la guerra civil, l’any 1939 en Josep Cardona, conegut com en “Bep de Torralba”, i la seva família, fundaren “Formatges Torralba”, un petit negoci familiar al centre de la vil·la d’Alaior, al carrer de Sa Bolla. Al costat de la casa on residien, posseïen un local on emmagatzemaven el formatge que, un cop madurat, venien a l’empresa làctica “El Caserio” i a diverses botigues d’arreu de l’illa de Menorca i la de Mallorca. El formatge era elaborat pels pagesos dels llocs de la zona. En Bep es dedicava a l’intercanvi de queviures amb dits pagesos: els oferia oli, sal, sucre i teixits a canvi de galls d'indis, llet, formatge, patates, tomàquets i altres aliments que ells havien cultivat a les seves terres. A poc a poc, el negoci de maduració i venta dels “Formatges Torralba” va anar creixent i els clients eren cada vegada més nombrosos. Degut a la necessitat de més espai on madurar tots els formatges, l’any 1964 la família d'en “Bep de Torralba” traspassà el seu negoci a un magatzem més gran, que comptava amb zones més seques on instal·lar caves que asseguressin la conservació de les qualitats del formatge. Aquest magatzem estava ubicat a la Carretera Nova, que és on encara el podem trobar actualment. Des de llavors fins ara, ha passat per les mans de dues generacions més. Primer, a càrrec del fill den Bep, en Jaume Cardona i actualment a càrrec del seu nét, en Nicolau Cardona.


Historia
Quesos Torralba fue fundada en 1939 por Josep Cardona, conocido como “Bep de Torralba”, y su familia en Alaior, Menorca. Inicialmente, el negocio consistía en almacenar y madurar quesos elaborados por los payeses locales, que luego se vendían a empresas y tiendas de la isla y Mallorca. Con el tiempo, el negocio creció y en 1964 se trasladó a un almacén más grande en la Carretera Nova, donde sigue funcionando y ha pasado por tres generaciones familiares.


Tipo de productos
La empresa ofrece principalmente quesos semicurados y curados, ambos elaborados con leche cruda. El queso semicurado tiene un periodo de maduración de 2 a 5 meses, con un sabor y aroma que recuerdan a la mantequilla. Los quesos se distinguen por su elaboración artesanal y la ausencia de moldes, lo que hace que cada pieza sea única.


Información revisada en Julio de 2025
Página 1 de 1